domingo, abril 29, 2007

Entrevista al Sr. Ormaetxea de MCC

El 14 d’abril, Mondragon Corporació Cooperativa compleix 51 anys. És la setena empresa més important d’Espanya en treballadors i en xifra de negocis. Fundada per cinc fills d’obrers i liderada “espiritualment” per un mossèn amb molta visió de futur, MCC va ser i és exemple de com la solidaritat i el compromís entre les persones genera economia a llarg termini.

Aquest sacerdot es deia José Mª Arizmendiarrieta. Va utilitzar els principis cristians d’igualtat per a educar 12 fills d’obrers i que finalitzessin els seus estudis superiors. D’aquells 12 joves, 5 van crear Ulgor. Aquests són els inicis de Mondragon CC.

En temps de postguerra, amb el poble enfrontat, el Sr. Arizmendiarrieta va ensenyar als seus deixebles què era el compromís i els va guiar. Entre altres iniciatives i èxits, va trobar la fórmula que s’adaptava al tipus d’empresa que volien crear i va redactar els estatuts de Caja Laboral.

Un dels 5 deixebles d’aquest mossèn, el Sr. José Mª Ormaetxea, recorda que per a que els fills d’obrers poguessin estudiar, havien de treballar a la mateixa vegada i, en aquella època, era el sacerdot qui els educava per a després presentar-se als exàmens finals.

El Sr. Ormaetxea ha dedicat la seva vida a MCC. Entre altres càrrecs i funcions, ha estat gerent d’Ulgor, president del consell de direcció de Ularco, director general de Caja Laboral Popular i conseller; director del centre de formació cooperativa i directiva Olatora, etc. i encara acudeix a diari al centre de formació Olatora per a aportar la seva experiència.

Benvingut Sr. Ormaetxea.

P: Fa un moment, parlàvem de la iniciativa del pare Arizmandiarrieta en educar els fills del obrers. MCC té una universitat on s’imparteixen 22 títols de grau i acull uns 4000 estudiants. Quina importància té aquesta Universitat per al moviment?

P: El Sr. Arizmendiarrieta era un visionari: quan va crear l’escola, volia fer créixer fills de treballadors educats; quan va redactar els estatus de la Caja Laboral, volia finançar els propis projectes, etc. Com arribava a crear aquestes idees?

P: En una època de misèria, com era l’Espanya de la postguerra, només 4 dels 12 deixebles del Sr. Arizmendiarrieta van creure en el projecte MCC. Què diferencia a un cooperativista de les altres persones?

P: Des de fa alguns anys, està sorgint una inquietud “responsable” que compromet a les empreses dins del seu entorn social, econòmic i ambiental. En aquest sentit, MCC també és pionera en Responsabilitat Social Corporativa. Creu que és una nova corrent real, una preocupació veritablement compromesa?

P: El Sr. Arizmendiarrieta els va inculcar una vocació social. Volia crear una societat igualitària. Com es podria comprometre en l’actualitat a la societat per perseguir aquesta finalitat?

No hay comentarios: