sábado, octubre 11, 2008

2ona Setmana d’Acció Global contra el Deute i les IFIs Barcelona, 16, 17 i 18 d’octubre de 2008

"Àfrica a l’auxili d’occident

Un ampli grup d’organitzacions i moviments socials catalans convoquem, sota el lema de “Àfrica a l’auxili d’occident”, un programa d’activitats sobre els impactes del deute extern sobre els recursos naturals, les relacions comercials entre la UE i Àfrica, i les alternatives dels moviments socials a l’Àfrica Sud-Sahariana, en el marc de la “Segona Setmana d’Acció Global contra el Deute i les IFIs” els dies 16, 17 i 18 d’Octubre.

“El problema del deute no ha acabat. Malgrat totes les promeses i plans oferts pels governs creditors i les institucions financeres internacionals (IFIs) i els pagaments per avançat de molts governs del Sud, el deute continua exacerbant la pobresa i violant els drets humans del pobles del Sud”. D’aquesta manera es presenta per segon any consecutiu el programa de la “Setmana d’Acció Global contra el Deute i les IFIs” a Catalunya. La Setmana del Deute és una iniciativa internacional de moviments socials i organitzacions de tot el món que, reunides a Nairobi durant el Fòrum Social Mundial de 2007, van decidir engegar una convocatòria conjunta d’accions i mobilització global per la cancel•lació del deute extern. Enguany es repeteix la convocatòria, que novament ha estat secundada per la societat civil catalana.

Les activitats organitzades per la campanya “Qui deu a Qui?” i un ampli nombre d’organitzacions socials centraran enguany la mirada en Àfrica. “El continent africà esdevé el paradigma dels impactes del Deute extern i dels nous escenaris que s’estan creant des del Nord per a seguir amb el model invasiu, espoliador i generador de més pobresa. Un model que no deixa de generar deutes socials i ecològics des de les nostres societats amb els pobles d’Àfrica”.

Les migracions, la sobirania alimentària, la sobreexplotació dels recursos naturals o els nous Tractats de Lliure Comerç que la UE pretén imposar als països africans, així com les responsabilitats de governs, empreses transnacionals i organismes internacionals, seran alguns dels tems que s’abordaran durant aquesta setmana. Però també les iniciatives i alternatives que estan sorgint sobretot des d’alguns moviments socials africans. Durant tres dies, activistes i experts africans, catalans i espanyols posaran sobre la taula diferents punts de vista pel que fa a la realitat africana. Convidem als mitjans de comunicació que ho desitgin a participar, fer difusió i nodrir-se d’aquest moviment global que pretén donar al tema del Deute Extern la transcendència social que mereix per impagable, immoral, injust i il•legítim.

A continuació es detalla el programa d’activitats. En el dossier adjunt trobareu més informació sobre els ponents i sobre altres convocatòries arreu de l’Estat i del món, així com sobre l’actualitat del Deute extern. Si voleu entrevistar a algun dels ponents o organitzadors de la Setmana del Deute només us heu de posar en contacte amb nosaltres.

PROGRAMA A BARCELONA:

Hem preparat tot un seguit d’activitats que inclouen xerrades/debat, vídeos, documentals, performances i teatre sobre els següents temes:

• DIJOUS 16 oct. – 18:30 a 21h (Aula Capella UB - Plaça Universitat) “El saqueig d’Àfrica: el deute extern i l’espoliació dels recursos naturals” amb ODG (Observatori del deute en la Globalització), Víctor Nzuzi (camperol de la RDC, membre de la xarxa internacional del CADTM, Jubileu Sud i Via Campesina) i José Lucas (activista del comité de Solidaridad con África Negra de Madrid i col•laborador de la revista UMOYA).

• DIVENDRES 17 oct. – 18:30 a 21h (Aula Capella UB - Plaça Universitat) “Comerciant amb Àfrica o Àfrica a la venda?” amb EDPAC (Educació per a l’Acció Crítica), Mbuyi Kabunda (professor de Relacions Internacionals de les Universitats Patrici Lumumba (al Congo), Basilea (Suïssa) i Membre de l’Institut d’Estudis Africans de la Universidad Autónoma de Madrid) i Eduardo Romero (membre del grup d’immigració de l’Associació Cambalache)

• DISSABTE 18 oct. – 17:30 a 20h (Aula Magna UB - Plaça Universitat) “Àfrica: Quina cooperació? Quines resistències?” amb Joan Solà (ex-cooperant a Senegal), Eunice Khanyta Mabyeka (consultora de gènere i desenvolupament - Moçambic) i Mme. Kone Solange (Forum National sur la Dette et la Pauvreté - Costa d’Ivori).

• DISSABTE 18 oct. – 20 a 21h (Pati central UB - Plaça Universitat) CONCERT de percussió africana amb Chaqlalà, grup de rock bereber amb influències de la música popular de la Kabilia (nord d’Algèria).

Contacte: quideuaqui@moviments.net (veure dossier adjunt per telèfons de contacte)

Organitzen, recolzen i participen:

Agermanament Sense Fronteres - Assemblea Revolucionària d’Artés (ARA) - Associació de Cooperació per la Pau - Associació de dones guineanes E’Waiso Ipola - Associació per el Desenvolupament i la Integració Beni Snasen de Catalunya (ADIB) - ATTAC- Catalunya - Àgora Nord - Sud - Comitè de Suport al MST de Barcelona - Coordinadora contra la Marginació de Cornellà - Coordinadora Un Altre Món És Possible de Sabadell - Dones x Dones - Ecuador Llactacaru (Comitè de Solidaritat amb els Pobles Indígenes d’Amèrica) - EDPAC (Educació per a l’Acció Crítica) - Edualter - Educació Sense Fronteres - Enginyeria Sense Fronteres - Entrepobles - Federació Catalana d’ONG per al Desenvolupament - Fundació CIEMEN - Intered Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) - Justícia i Pau - Mans Unides - Marxa Mundial de les Dones - Minyons escoltes i guies de Catalunya - Món-3 - Observatori del Deute en la Globalització (ODG) - Observatori DESC - Red África - Europa - Red de Mujeres Latinoamericanas y del Caribe en Europa - Resposta a Empreses Transnacionals (RETS) - Solidaritat, Educació, Desenvolupament (SED) - Servei Civil Internacional (SCI) - Catalunya - SETEM-Catalunya - Veterinaris Sense Fronteres (VSF) - VOLS (Voluntariat Solidari) - Xarxa Ciutadana per l’Abolició del Deute Extern (RCADE/XCADE) - Xarxa de Consum Solidari (XCS)

No hay comentarios: