"En la Tierra hay suficiente para satisfacer las necesidades de todxs,
pero no tanto como para satisfacer la avaricia de algunxs"
Mahatma Gandhi
miércoles, octubre 21, 2009
No et mengis el món
El poder polític i econòmic han convertit la ciutadania en simples consumidors. La publicitat utilitza eines de control i manipulació social per fomentar un consumisme exagerat, malaltís, que ens converteix en esclaus de les marques i la novetat.
Caient en aquesta roda perversa, alimentem un model de societat en què importa més el tenir que el ser, i incrementem i perpetuem la destrucció del medi ambient i l’explotació de les persones, en l’obsessió malaltissa dels empresaris per guanyar cada vegada més. A més, esdevenim víctimes de la frustració i infelicitat per la impossibilitat de mantenir eternament el ritme creixent del nostre consum, un consum de productes d’”usar i llençar”. Aquest model de producció i consum és el responsable del canvi climàtic.
Però hi ha altres maneres de viure: sortir del capitalisme, per viure millor. Cal passar a l’acció, ser consumidors conscients i reduir molt el nostre consum de productes i d’energia.
D’altra manera és impossible evitar les conseqüències del canvi climàtic.
ALIMENTACIÓ
• Suma’t o posa en marxa una cooperativa de consum ecològic i conscient (més informació a www.ecoconsum.org).
• Compra sempre productes frescos de temporada i produïts a prop de casa teva (més informació a www.noetmengiselmon.org).
• Fes boicot als supermercats. Redescobreix el plaer de comprar a les botigues del barri (supermercatsnogracies.wordpress.com).
• Busca productes fabricats al país. Evita les importacions per reduir la càrrega de CO2 del transport (més informació www.edpac.org/petroaliments).
• Redueix el consum de carn: a més de millorar la teva salut, evitaràs els impactes
ambientals de la producció ramadera i el patiment dels animals (sabies que el 80% del pinso s’importa d’altres continents, de països on hi ha milions de persones desnodrides?).
• Evita els envasos d’usar i llençar, especialment plàstics i alumini, pel consum energètic que té la seva fabricació.
• Torna al carro de la compra o a la bossa de roba, i ves a comprar a peu o en transport públic. Passa de les bosses de plàstic (més informació: residusiconsum.org/catlliurebosses).
• Mira al teu balcó, terrassa o jardí: segur que tens lloc per plantar verdura o fins i tot fruita!
ROBA I CALÇAT
• No fa falta comprar contínuament roba. Tenim tendència a acumular als armaris muntanyes de roba que amb prou feines fem servir.
• Si necessitem roba, també en podem anar a comprar a les botigues de segona mà.
• Fixa’t en l’etiqueta: compra roba i calçat de fabricació nacional. Evita les importacions.
• El calçat es pot reparar en comptes de llençar-lo a les escombraries i comprar-ne de nou. Ves a veure al sabater del barri!
• Comprar peces fetes amb pells d’animals salvatges és una crueltat i pot contribuir a la seva extinció. Fes-ne boicot.
BANCA
• Els bancs són uns dels grans responsables de la crisi econòmica, i també de l’energètica, pels seus interessos en les empreses petrolieres. Fes boicot a la banca retirant tots els teus estalvis i inversions. Si pots, treu-ne també l’hipoteca.
• No facis servir targetes de crèdit: ajuden a enriquir als banquers, a empobrir als botiguers i fomenten el consumisme a crèdit.
• No visquis per sobre de les teves possibilitats: no gastis més del que guanyes i evita els préstecs bancaris que porten a la cultura del consum exagerat i de l’usar i llançar.
• Si necessites un banc, treballa amb la banca ètica, que no especula amb els teus diners sinó que els inverteix en projectes socials i ambientals (informa’t a: www.fets.org).
ELECTRÒNICA I ELECTRODOMÈSTICS
• Tots els aparells elèctrics consumeixen energia, la major part de la qual prové de cremar petroli, gas i carbó. Evita al màxim l’ús d’aquests aparells.
• Els aires condicionats i les calefaccions són aparells que utilitzen quantitats enormes d’energia. Si no són imprescindibles, no els instal·lis. I si els tens, utilitza’ls el mínim possible.
• Evita deixar en funcionament els electrodomèstics que no estiguis utilitzant (TV, ràdio, forn , llum, etc.), apaga’ls del tot sense deixar la llumeta d’stand by.
• Escull aparells amb cables, no inalàmbrics, o amb bateries: consumeixen menys energia.
• No necessitem comprar contínuament l’últim aparell electrònic que surti al mercat. Podem viure millor amb menys!
No podem donar alternatives a un model que en essència està equivocat. Així doncs, si la lògica inherent del capitalisme és el creixement desenfrenat, la principal via de solució passa per una reducció dràstica del consum energètic.
La minimització del consum de petroli i derivats passa per la reconversió urgent de tot el sector de producció elèctrica a fonts d’energia renovables i netes (solar, eòlica, hidràulica) a una escala el més local possible per tendir cap a l’autonomia energètica individual i col·lectiva. Això vol dir, per exemple, instal·lar panells solars fotovoltaics i tèrmics a totes les teulades de les ciutats, i petits camps d’aerogeneradors als pobles i ciutats per al consum propi però evitant temptacions de dreceres perilloses i contraproduents com l’energia nuclear. Al mateix temps cal una implicació de tota la societat per adoptar i practicar mesures diàries d’estalvi energètic.
Alhora, cal disminuir la necessitat de desplaçament (evitant vacances transatlàntiques, per exemple). En cas de transport, hem de prioritzar –i lluitar per– el transport públic de qualitat i accessible, deixant de banda el transport aeri, paralitzant la construcció de noves carreteres i vies d’alta velocitat, recuperant els carrers de les ciutats per ús exclusiu de vianants, autobusos i bicicletes modificant radicalment el mode de vida i consum, tendint cap a la simplificació. Els trasllats motoritzats s’han de reduir al mínim i, en tot cas, realitzar-los de la forma més eficient possible.
Per tant, la principal alternativa passa per l’acceleració de la transició energètica
cap un model de vida post petroler, acompanyada d’un decreixement econòmic necessari per permetre resituar l’espècie humana dins els límits físics i ecològics del planeta Terra.
El clima no està en venda
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
No hay comentarios:
Publicar un comentario